slika-majka-dete

 

C kafa je prvi brend tradicionalne kafe na našem tržištu. Deo je emocionalnog nasleđa među generacijama, koji već više od 40 godina podstiče ljude da čuvaju prave životne vrednosti, prilagođavajući se novim vremenima. C kafa je bila i ostala prva i prava, omiljena mešavina kafe koja vraća najlepše uspomene, poznata po jakoj aromi i punom ukusu prave kafe.

Doživite seosku idilu na pravi način

Netaknuta priroda, ruralan način života, kulturno nasleđe, bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, klimatske prilike pogodne za odmor i rekreaciju, samo su neki od razloga zašto ljudi iz grada sve češće posećuju svoje prijatelje ili rođake koji žive na selu, stvarajući na taj način neraskidive veze koje evociraju snažne porodične vrednosti.

seoska-idila-1

Još su stari Rimljani spas od tadašnje gradske vreve i buke tražili u seoskoj idili. Imanje na selu značilo je pouzdano utočište u svako doba. Nekad radi odmora, nekad i radi spasavanja žive glave. Zatim selo zadugo nestaje iz vidokruga hroničara i pesnika, da bi ga mnogo vekova kasnije otkrili romantičari. Puškin, Mickjevič i ostali velikani svetske književnosti sastavljaju divne stihove u njegovu čast, nalaze spokoj među niskim kućercima u kojima stanuju priprosti ali vredni i čestiti ljudi. Stanovnici sela postaju uzor. Oni su sačuvali običaje, predanja i pesme predaka. Selo je proglašeno izvorom i čuvarem zdravog narodnog duha.

seoska-idila-2U selu uvek ima svežeg mleka, jaja, šunke, voća, povrća i uopšte tzv. zdrave hrane i pića. Na selu vlada jedan sasvim drugačiji tempo života od gradskog, vreme mnogo sporije teče, a neki rituali su jednostavniji i po meri čoveka. Na selu je sve natenane, bez žurbe i nerviranja, od izlaska, pa do zalaska sunca. Život na selu pruža onoliko čari koliko je čovek spreman da prihvati. Neko ne može da zamisli dan bez svoje avlije, oraja i kruške, jutarnje zvonjave i ponoćne tišine. Bez lajanja svog šarova, mačjeg umiljavanja, bez zalivanja travnjaka i negovanja ruža. Bez mirisa deteline, trešanja u cvatu i dokonih komšijskih divana u smiraj dana. Neko ne bi ni za šta na svetu dao život sa tačno utvrđenim redosledom slava i svatova, svinjokolja, ugarenja i oranja, sadnji i rezidbi, kosidbi i berbi.

Otkad je sveta, nekim ljudima uliva sigurnost taj život s tačnim rasporedom tegli u špajzu i buradi u podrumu, mašina pod šupom i vreća u ambaru, sa svetkovanjem uvek istih praznika i lepotom golubijih krila u praskozorje. I, naravno, sa gostima iz grada koji ne mogu da nahvale seosku lepotu, da bi zbrisali čim im se torbe i gepeci napune zdravim narodnim đakonijama.

seoska-idila-3Učinite sebi i svojoj porodici nesvakidašnji ugođaj, upoznajte ih sa zaboravljenim rođacima i vratite se u krajeve svojih predaka kako biste mogli da oživite svoje korene na pravi način. Popijte kaficu sa bakom ispred kuće, probajte da uradite neki od seoskih poslova ili inspirišite dete da napravi svoju prvu fotografiju sa domaćom životinjom. Biće to jedinstvena prilika da svi zajedno osetite kako je moguće živeti u potpuno drugačijem ritmu, na samo nekoliko kilometara od vreve grada.

Verujte, pamtićete to za sva vremena.

Povezani tekstovi

© Copyright www.zasvavremena.rs | All rights reserved